fbpx

Automatizarea fluxului de lucru din depozit, cu sistemul WMS

Automatizarea fluxurilor de lucru din depozită folosind un sistem WMS reprezintă activitatea de automatizare a tuturor mișcărilor mărfii în depozit: intrări, ieșiri și mișcări interne. Automatizarea depozitului înseamnă reducerea la minimum a intervenției umane în luarea deciziilor și eliminarea sarcinilor ce necesită efort intensiv. Prin automatizarea fluxurilor WMS din depozit, companiile reduc erorile de operare […]

Automatizarea fluxurilor de lucru din depozită folosind un sistem WMS reprezintă activitatea de automatizare a tuturor mișcărilor mărfii în depozit: intrări, ieșiri și mișcări interne. Automatizarea depozitului înseamnă reducerea la minimum a intervenției umane în luarea deciziilor și eliminarea sarcinilor ce necesită efort intensiv. Prin automatizarea fluxurilor WMS din depozit, companiile reduc erorile de operare și câștigă timp de procesare și livrare comenzi către clienți.

 

Automatizare flux de lucru în depozit: echipamente și soft WMS 

Automatizarea depozitului se referă atât la utilizarea unor echipamente de lucru automat, cât și la implementarea de soluții software de tip WMS – ERP pentru eliminarea sarcinilor manuale. Implementările de succes WMS sunt cele care îmbină utilizarea echipamentelor mobile cu sistemele software de tip WMS. 

 

Automatizarea depozitului începe prin implementarea unii sistem de gestionare a depozitului (WMS), analiza datelor și controlul stocurilor. Costul inițial pentru automatizarea depozitului este dat de costul de implementare a soluției WMS. Automatizarea va a reduce fluxurile de lucru manuale. Costul inițial este completat de eventualele echipamente mobile ce trebuie achiziționate pentru utilizarea lor în depozit.

 

Avantajele automatizării proceselor se referă la capacitatea de integrare cu sistemele de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), securitate sporită, eficiență mai mare a gestionării datelor, riscuri operaționale și juridice reduse sau creșterea siguranței. Din perspectiva depozitului, reduce procesele manuale și elimină erori umane.

 

Automatizarea fluxului de lucru din depozit, cu sistemul WMS - Recepții

În momentul recepției produselor, veți utiliza echipamentele mobile dotate cu cititoare de coduri de bare. Recepția se realizează fie pe baza comenzii la furnizor, a facturii sau a avizului de insotire a marfii. Inainte de scanarea produselor cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare, in cazul in care exista produse receptionate carora le lipsesc etichetele, acestea pot fi emise si tiparite direct din ERP. Dupa scanarea tuturor produselor si adaugarea cantitatii fiecaruia, se valideaza receptia, iar produsele sunt adaugate in stoc ca produse recepționate.

 

Automatizarea fluxului de lucru din depozit, cu sistemul WMS - Alocare

Alocarea produselor in depozit se face pe baza notei de alocare generata din sistemul ERP, ce are la baza un algoritm de repartizare optima a produselor în locatorii din depozit. Algoritmul de alocare se poate baza pe mai multe variabile de eficientizare. Un exemplu de algoritm este ca articolele cu rulaj mai mare vor fi plasate spre partea din fata a depozitului, astfel incat aceste produse sa fie cat mai la indemana, iar articolele cu un rulaj mai mic spre spatele depozitului. Sistemul WMS tine cont de greutatea si dimensiunile produselor, astfel incat sa nu fie depasita capacitatea de stocare a locatorului.

 

Automatizarea fluxului de lucru din depozit, cu sistemul WMS - Culegere

Culegerea produselor din depozit reprezinta operatiunea de colectare a acestora, pe baza comenzilor de la clienti. Sistemele WMS permit mai multe moduri de culegere: culegere in pasi, culegere in valuri, culegere serpuita. Indiferent de metoda de culegere aleasa, pe baza comenzii clientului, sistemul WMS stabileste ruta de culegere a produselor si generează comanda de culegere. Aceasta din urma este trimisa in dispozitivul mobil si preluata de catre personalul din depozit alocat de catre sistem sau ales de seful de depozit. Angajatii vor culege simplu si rapid produsele aferente comenzilor, respectand traseul generat de sistem. La finalul culegerii, pe baza notei de culegere va fi generata factura ce va insoti comanda. Sistemele WMS oferă astfel vizibilitate crescuta asupra activitatilor desfasurate in depozit. Fiecare comanda este procesata si pregatita corect.

 

Sistemele WMS se integrează cu aplicațiile software de afaceri de tip ERP, prin intermediul unor module cum ar fi: Depozitare, Aprovizionare, Cumparari, Stocuri, Livrari si Comenzi ale aplicatiei ERP. 

Articole similare