fbpx

Impozitul pe dividende – Ce este și cum se calculează?

Pluriva este mai mult decât un furnizor de aplicații integrate de tip ERP & HCM, este un partener pe termen lung, ce și-a propus să ajute managerii din România să pună în practică ideile de dezvoltare și automatizare a afacerii.

Impozitul pe dividende - Ce este și cum se calculează?

Impozit pe dividende poza

Dividendele reprezintă partea din profit care revine fiecărui acționar din cadrul unei companii private care a avut profit la finalul anului. Practic, investitorii primesc astfel de o cotă-parte din profitul companiei. În cazul companiilor de stat, acestea sunt obligate prin lege să distribuie peste 50% din profitul net sub formă de dividende, însă companiile private nu au nicio obligație în acest sens. Ele pot acorda dividente în urma deciziei Adunării Generale a Asociaților.

Plata dividendelor de face în mod proporțional cu numărul de acțiuni deținute de fiecare persoană. Valoarea totală a dividendelor nete cuvenite unui acționar se stabilește înmulțind numărul de acțiuni deținute de acesta cu valoarea unei acțiuni.

Pentru venitul obținut din dividende trebuie să fie plătite anumite taxe și impozite la stat. Iată cum se calculează sumele care vor fi reținute și ce trebuie să știi despre noile reguli.

 

Ce taxe și impozite trebuie achitate pentru dividende?

Deoarece reprezintă o sursă de venit, dividendele trebuie să fie declarate și taxate, fiind reținut un impozit de 5%, care este achitat de către companie. De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2018, persoana care obține dividende trebuie să achite și CASS (contribuția la sănătate), chiar dacă este și salariată, conform noilor prevederi din Codul Fiscal.

Sedinta asociatilor unei firme

Totuși, această taxă este datorată numai în anumite condiții. Astfel, contribuția la sănătate va fi achitată numai dacă persoana obține într-un an, din dividende și alte activități independente (chirii, drept de proprietate intelectuală, activități agricole), un venit cel puțin egal cu 12 salarii de bază minime brute (adică mai mult de 22.800 lei pe an, în condițiile în care în 2020 salariul minim brut garantat este de 1.900 lei).

 

Mai mult, procentul de 10% nu va fi stabilit în funcție de suma primită sub formă de dividende, ci este 10% din cele 12 salarii minime pe economie, adică o sumă fixă, în valoare de 2.280 lei, indiferent cât de mare este câștigul acționarului.

Om de afaceri calculand pe laptop

Exemplu de calcul - impozitarea dividendelor:

Pentru a-ți da seama mai ușor cum se realizează impozitarea acestei forme de venit, îți prezentăm mai jos un exemplu de calcul:

  Profit anual companie: 50.000 lei

  Impozit pe dividende (achitat de companie): 5% din 50.000, adică 2.500 lei

  Dividendele care îi revin acționarului (dacă este un singur acționar): 50.000-2.500 = 47.500

  CASS pe care îl va plăti acționarul: 10% din plafonul de 22.800 lei, adică 2.280 lei. Această sumă va fi achitată de către acționar trimestrial, în 4 tranșe egale.

  Prin urmare, acționarul rămâne la final cu suma netă de 45.200 lei, conform acestui exemplu de calcul (47.500-2.280 = 45.200).

Excepții de la plata impozitului pe dividende:

Impozitul pe dividende (în valoare de 5% din suma brută) nu trebuie să fie reținut și plătit la stat în anumite condiții clar stabilite:

  În cazul în care compania care a realizat veniturile este o organizație non-profit, organizație patronală sau sindicală.

  Contribuabilul care primește dividendele desfășoară exclusiv o activitate de inovare sau cercetare-dezvoltare.

  Dividendele sunt încasate de către o persoană juridică română care este societate-mamă, de la o filială dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.

Acestea sunt informațiile esențiale pentru modul de calcul și de impozitare a dividendelor. Pentru a beneficia de un sistem rapid și eficient de gestionare a activității în interiorul unei companii, poți folosi soluții ERP, care permit un control mult mai simplu asupra tuturor departamentelor, inclusiv cel financiar și de contabilitate.

Articole similare