fbpx

Generarea raportării SAF-T, Declarația D406, din aplicația Pluriva ERP

Implementarea SAF -T - D406 în sistemul integrat Pluriva ERP. Ce este și ce conține fișierul standard de control fiscal SAF-T. Cum te poate ajuta mecanism Pluriva de verificare a raportării SAF-T anterior validării și depunerii.

Ce este Declarația SAF-T – D406?

Declaratia SAF-T (Standard Audit File for Tax) este o declarație fiscală standardizată, utilizată în mai multe țări, inclusiv în România, pentru raportarea electronică a informațiilor fiscale. Aceasta conține un set de informații fiscale în format electronic, care pot fi analizate de către autoritățile fiscale în timpul unui audit sau pentru a verifica conformitatea cu cerințele fiscale.

 

Declarația SAF-T - D406 este o declarație utilizată pentru a raporta informații despre tranzacțiile financiare, situație contabilă, stocuri de produse și servicii vândute. Aceste informații pot fi utilizate de autoritățile fiscale pentru a verifica corectitudinea și exactitatea raportării fiscale a companiilor.

 

Utilizarea SAF-T poate ajuta companiile să își îmbunătățească procesele de raportare și să asigure conformitatea cu cerințele fiscale. Această declarație poate fi o metodă eficientă de reducere a costurilor de conformitate fiscală și de evitare a amenzilor și penalităților pentru nerespectarea reglementărilor fiscale.

 

Implementarea SAF-T – Declarația D406 în Pluriva ERP

Incepand cu luna ianuarie a acestui an, si contribuabilii mijlocii au obligatia de a depune declaratia SAF-T – D406 (Fisierul Standard de Audit pentru Taxe). Contribuabilii mijlocii beneficiaza de un termen de gratie de 6 luni pentru raportare, astfel incat ultima zi in care se poate depunde D406 aferenta lunii ianuarie 2023 este 31 iulie 2023.

 

Sistemul integrat de gestiune a afacerii Pluriva ERP este actualizat cu funcționalitățile necesare pentru a genera declarația fiscală SAF -T - D406. Am implementat cerințele SAF-T în fluxurile aplicației, astfel încât toți contribuabilii   pot genera și depune această declarație prin intermediul Pluriva ERP. 

 

SAF-T–Declarația D406. Generează și depune la timp către Declarația SAF-T, folosind Pluriva ERP:

Declarația SAF-T pentru contribuabilii mari și pentru cei mijlocii

Cu toate ca declaratia SAF-T pare un atribut al contabilitatii, ea contine si informatii din partea operationala: activitatea de vanzare, cumparare, miscari de stocuri. Pluriva deține o experienta bogata in configurarea fluxurilor de lucru si în transpunerea acestora in informatiile necesare raportarii SAF-T.

 

Sistemul Pluriva ERP a fost adaptat pentru raportarea SAF-T. Pluriva a sprijinit cu succes, inca din anul 2022, raportarea SAF-T pentru clientii mari contribuabili, programul fiind pregatit sa raspunda nevoilor de raportare a contribuabilor mijlocii in acest an. Deținem o experienta ampla in configurarea fluxurilor de lucru si în transpunerea acestora in informatiile necesare raportarii SAF-T.

 

Aplicația Pluriva corelează informatiile din toate modulele aplicatiei ERP, codifică in mod autoamat partenerii raportati și asociază coduri de taxa in conformitate cu modul de incadrare a tranzactiei raportate.

 

Mai mult, Pluriva a dezvoltat un mecanism de verificare a raportarii anterior validarii și depunerii declaratiei. Evidentiem informatiile incomplete, ce urmeaza sa genereze erori la validare, avem o multime de rapoarte pentru a usura verificarea datelor raportate. Simplificăm raportarea SAF-T prin construirea unor mecanisme automate care transpun operatiunile curente in tranzactii traduse conform nomenclatorului SAF-T. Totul este automatizat si adaptat specificului de lucru al clientilor.

 

 

Suntem pregatiti sa venim in sprijinul nevoilor contribuabililor mijlocii in anul 2023, atat cu optimizarea fluxurilor operationale, cat si cu raportarea la timp si in conformitate cu reglementarile in vigoare a fisierului SAF-T.

Esti interesat de utilizarea instrumentelor SAF-T în compania ta? Contactează-ne:

Raportarea în formatul SAF-T, Declarația D406, este cea mai importantă noutate fiscală a acestei perioade.

 

Aplicația Pluriva ERP este pregătită pentru generarea declarației SAF-T, conform reglementărilor legislative.

Webinarul SAF-T Pluriva ERP:

Documentatie Pluriva ERP - SAF-T

Documentul utilizat de colega noastră la prezentarea video poate fi desărcat de aici: Pluriva.com/SAFT.

Alexandra Brehui, Pluriva

Ce este SAF-T?

Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard internațional apărut în anul 2005 la nivel internațional, pentru schimbul electronic de date contabile între contribuabili și agențiile naționale de administrare fiscală. Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fișier electronic, de tip XML, ce respectă un standard internațional de transmitere de rapoarte fiscale, raportare TVA de la contribuabili către autoritățile fiscale. Fișierul SAF-T conține date contabile extrase din aplicațiile software de gestiune a afacerii de tip ERP utilizate de firme. Prin obligativitatea raportării SAF-T, Autoritatea Națională de Administrație Fiscală (ANAF) va putea realiza verificări electronice ale contribuabililor fără să mai fie nevoie de efectuare unor controale sau inspecții fiscale la sediul firmelor.

Update noiembrie 2021: Perioada de grație pentru companii

Marii contribuabili au primit o perioadă de grație de până la 6 luni pentru depunerea acestei declarații.

6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;


3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.

 

Perioada de graţie se calculează pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acordă, când obligaţia de transmitere devine efectivă pentru respectivul contribuabil.

 

Practic, pentru marii contribuabili a căror dată de referință este 1 ianuarie 2022, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 iulie 2022. Acest termen va fi valabil pentru cele 6 raportări lunare ianuarie – iunie 2022.

 

Marii contribuabili a căror dată de referință este 1 iulie 2022, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 ianuarie 20213. Acest termen va fi valabil pentru cele 6 raportări lunare iulie – decembrie 2022.

 

Vom ține cont de această perioadă de grație dar în același timp pregătim aplicația pentru a fi gata la termenul inițial, astfel încât firmele să aibă timp de testare și validare.

 

Ce este Declarația D406 – SAF-T

Implementarea Standardului de Control Fiscal (SAF-T) se face în România prin obligativitatea firmelor de a furniza către ANAF o declarație ce conține informații de evidență fiscală și contabilă, numită Declarația 406. Potrivit ordinului președintelui ANAF din acest an, obligația de depunere a declarației informative D406 pentru fiecare categorie de firme este următoarea:

 

Pentru marii contribuabili – de la data de 01 iulie 2022

Pentru contribuabilii mijlocii – de la 01 ianuarie 2023

Pentru contribuabilii mici – de la 01 ianuarie 2025 

 

Firmele trebuie să depună declarația informativă SAF-T D406 lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscală aplicabilă pentru taxa pe valoare adăugată (TVA). Contribuabilii care nu sunt înregistrați în scopul de TVA vor depune fișierul SAF-T trimestrial.

Soluțiile Pluriva pentru depunerea raportării SAF-T de către clienți

Pluriva a alocat o echipă internă de consultanți business și software pentru pregătirea aplicației în vederea generării Declarației D406, fișierul SAF-T. Consultanții Pluriva lucrează cu partenerii noștri de la companiile de contabilitate ce utilizează soluțiile noastre software pentru a furniza servicii specializate clienților. În pregătirea aplicației ERP avem în vedere următoarele activități cheie:

 

Identificarea informațiilor cerute de raportarea SAF-T și a fluxurilor ERP în care se regăsesc aceste informații.
Analiza celor +250 de câmpuri de informații obligatorie, din contabilitate, referitoare la tranzacțiile cu furnizorii, cu clienții, postările contabile, stocurile, activele – din cadrul Declarației D406.
Identificarea cerințelor de raportare și a modurilor în care trebuie realizată.
Lucrăm împreună cu clienții noștri la identificarea seturilor de date ce vor fi extrase din contabilitate în conformitate cu cerințele legislative din România pentru depunerea declarației.
Pregătim soluția tehnică prin care îi vom ajuta pe clienții noștri să genereze raportarea SAF-T


Fișierul SAF-T trebuie depus în format electronic, termenul limită de depunere fiind ultima zi calendaristică a lunii imediat următoare perioadei de raportare – lună sau trimestru, după caz. Obiectivul nostru este să asistăm toți clienții care trebuie să depună declarația SAF-T până la data de 28 februarie să se încadreze cu brio în acest termen.

Informațiile transmise prin intermediul SAF-T

Antet – informații generale despre fișier, numele software-ului care l-a generat, numele companiei care a depus SAF-T.
Fișierele Master – această secțiune conține subsecțiuni pentru mai multe informații, precum:
Conturi contabile/Registrul Jurnal
Clienți (date de identificare, contul analitic, soldul inițial si final debitor/creditor);
Furnizori (date de identificare, contul analitic, soldul inițial si final debitor/creditor);
Tabela taxe (informații specifice despre taxe);
Tabela unităților de măsura;
Tabel tipuri de analiza (informații cu privire la structura centrelor de cost a contribuabilului);
Tabela tipuri de mișcări;
Produse;
Stocuri;
Proprietari (detalii referitoare la proprietarii stocurilor);
Înregistrări contabile – Registrul Jurnal – informații referitoare la înregistrările contabile, la nivel de tranzacție, incluzând conturile contabile analitice.

Documente sursa – informații despre documentele sursa precum:
Facturi de vânzare;
Facturi de achiziție;
Plăti;
Mișcări de bunuri;
Tranzacții cu active.

 

Cine este obligat sa depună declarația informative D406

 

Obligația depunerii declarației informative D406, revine tuturor persoanelor juridice române si unităților fără personalitate juridica din România ale persoanelor juridice străine, care au obligația de a-si tine contabilitatea in partida dublă.

Informații suplimentare

Link util: Informații despre raportarea SAF-T pe website-ul ANAF.

 

Pentru informații și solicitări referitoare la actualizarea SAF-T, puteți contacta departamentul de suport - 037 214 92 04 / Suport_ERP@Pluriva.com, conform contractului dvs. de servicii de suport.

Articole similare