fbpx

Generarea raportării SAF-T, Declarația D406, din aplicația Pluriva ERP

Începând din acest an, companiile din România încadrate în categoria Contribuabililor mari vor trebui să completeze și să depună Declarația informativă SAF-T – Declarația D406. Restul firmelor vor implementa raportarea SAF-T în 2023 și 2025, potrivit calendarului ANAF.

Implementarea raportării SAF-T – Declarația D406 în Pluriva ERP. Rezervă-ți locul la seminarul online Pluriva, susținut de Alexandra Brehui.

Raportarea în formatul SAF-T, Declarația D406, este cea mai importantă noutate fiscală a acestui an.

 

Până la termenul stabilit de ANAF pentru depunerea declarației SAF-T mai sunt doar câteva luni. Aplicația Pluriva ERP este pregătită pentru generarea declarației SAF-T, conform reglementărilor legislative.

 

Te invităm să asiști miercuri 16 martie, de la ora 10:00, la webinarul Pluriva în care vom detalia întregul flux, de la analiza și introducerea datelor disponibile până la depunerea declarației D406. Webinarul este susținut de colega noastră, Alexandra Brehui, Director Implementare.

Premiera webinarului SAF-T Pluriva ERP:

Documentatie Pluriva ERP - SAF-T

Documentul utilizat de colega noastră la prezentarea video poate fi desărcat de aici: Pluriva.com/SAFT.

Alexandra Brehui, Pluriva

Ce este SAF-T?

Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard internațional apărut în anul 2005 la nivel internațional, pentru schimbul electronic de date contabile între contribuabili și agențiile naționale de administrare fiscală. Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fișier electronic, de tip XML, ce respectă un standard internațional de transmitere de rapoarte fiscale, raportare TVA de la contribuabili către autoritățile fiscale. Fișierul SAF-T conține date contabile extrase din aplicațiile software de gestiune a afacerii de tip ERP utilizate de firme. Prin obligativitatea raportării SAF-T, Autoritatea Națională de Administrație Fiscală (ANAF) va putea realiza verificări electronice ale contribuabililor fără să mai fie nevoie de efectuare unor controale sau inspecții fiscale la sediul firmelor.

Update noiembrie 2021: Perioada de grație pentru companii

Marii contribuabili au primit o perioadă de grație de până la 6 luni pentru depunerea acestei declarații.

6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;


3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.

 

Perioada de graţie se calculează pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acordă, când obligaţia de transmitere devine efectivă pentru respectivul contribuabil.

 

Practic, pentru marii contribuabili a căror dată de referință este 1 ianuarie 2022, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 iulie 2022. Acest termen va fi valabil pentru cele 6 raportări lunare ianuarie – iunie 2022.

 

Marii contribuabili a căror dată de referință este 1 iulie 2022, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 ianuarie 20213. Acest termen va fi valabil pentru cele 6 raportări lunare iulie – decembrie 2022.

 

Vom ține cont de această perioadă de grație dar în același timp pregătim aplicația pentru a fi gata la termenul inițial, astfel încât firmele să aibă timp de testare și validare.

 

Ce este Declarația D406 – SAF-T

Implementarea Standardului de Control Fiscal (SAF-T) se face în România prin obligativitatea firmelor de a furniza către ANAF o declarație ce conține informații de evidență fiscală și contabilă, numită Declarația 406. Potrivit ordinului președintelui ANAF din acest an, obligația de depunere a declarației informative D406 pentru fiecare categorie de firme este următoarea:

 

Pentru marii contribuabili – de la data de 01 iulie 2022

Pentru contribuabilii mijlocii – de la 01 ianuarie 2023

Pentru contribuabilii mici – de la 01 ianuarie 2025 

 

Firmele trebuie să depună declarația informativă SAF-T D406 lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscală aplicabilă pentru taxa pe valoare adăugată (TVA). Contribuabilii care nu sunt înregistrați în scopul de TVA vor depune fișierul SAF-T trimestrial.

Soluțiile Pluriva pentru depunerea raportării SAF-T de către clienți

Pluriva a alocat o echipă internă de consultanți business și software pentru pregătirea aplicației în vederea generării Declarației D406, fișierul SAF-T. Consultanții Pluriva lucrează cu partenerii noștri de la companiile de contabilitate ce utilizează soluțiile noastre software pentru a furniza servicii specializate clienților. În pregătirea aplicației ERP avem în vedere următoarele activități cheie:

 

Identificarea informațiilor cerute de raportarea SAF-T și a fluxurilor ERP în care se regăsesc aceste informații.
Analiza celor +250 de câmpuri de informații obligatorie, din contabilitate, referitoare la tranzacțiile cu furnizorii, cu clienții, postările contabile, stocurile, activele – din cadrul Declarației D406.
Identificarea cerințelor de raportare și a modurilor în care trebuie realizată.
Lucrăm împreună cu clienții noștri la identificarea seturilor de date ce vor fi extrase din contabilitate în conformitate cu cerințele legislative din România pentru depunerea declarației.
Pregătim soluția tehnică prin care îi vom ajuta pe clienții noștri să genereze raportarea SAF-T


Fișierul SAF-T trebuie depus în format electronic, termenul limită de depunere fiind ultima zi calendaristică a lunii imediat următoare perioadei de raportare – lună sau trimestru, după caz. Obiectivul nostru este să asistăm toți clienții care trebuie să depună declarația SAF-T până la data de 28 februarie să se încadreze cu brio în acest termen.

Informațiile transmise prin intermediul SAF-T

Antet – informații generale despre fișier, numele software-ului care l-a generat, numele companiei care a depus SAF-T.
Fișierele Master – această secțiune conține subsecțiuni pentru mai multe informații, precum:
Conturi contabile/Registrul Jurnal
Clienți (date de identificare, contul analitic, soldul inițial si final debitor/creditor);
Furnizori (date de identificare, contul analitic, soldul inițial si final debitor/creditor);
Tabela taxe (informații specifice despre taxe);
Tabela unităților de măsura;
Tabel tipuri de analiza (informații cu privire la structura centrelor de cost a contribuabilului);
Tabela tipuri de mișcări;
Produse;
Stocuri;
Proprietari (detalii referitoare la proprietarii stocurilor);
Înregistrări contabile – Registrul Jurnal – informații referitoare la înregistrările contabile, la nivel de tranzacție, incluzând conturile contabile analitice.

Documente sursa – informații despre documentele sursa precum:
Facturi de vânzare;
Facturi de achiziție;
Plăti;
Mișcări de bunuri;
Tranzacții cu active.

 

Cine este obligat sa depună declarația informative D406

 

Obligația depunerii declarației informative D406, revine tuturor persoanelor juridice române si unităților fără personalitate juridica din România ale persoanelor juridice străine, care au obligația de a-si tine contabilitatea in partida dublă.

Informații suplimentare

Link util: Informații despre raportarea SAF-T pe website-ul ANAF.

 

Pentru informații și solicitări referitoare la actualizarea SAF-T, puteți contacta departamentul de suport - 037 214 92 04 / Suport_ERP@Pluriva.com, conform contractului dvs. de servicii de suport.

Articole similare