fbpx

Indicatori de performanta: ce sunt si cum ii stabilesti pentru afacerea ta

Cum poti evalua directia in care se indreapta businessul tau? Afla ce sunt indicatorii de performanta si cum sa-i alegi!

Afacerea ta merge in directia potrivita? Daca da sau daca nu, pe ce te bazezi? In cazul in care ai aflat deja ce inseamna indicatorii de performanta, atunci acest articol nu este pentru tine. 

 

Pe de alta parte, daca de ceva vreme te intrebi cum poti gestiona mai usor fluxurile de productie si esti in cautarea metodelor prin care poti imbunatati performanta companiei, dar nu ai cum sa masori eficienta demersurilor tale, trebuie sa afli mai multe despre indicatorii de performanta. 

 

Ce sunt indicatorii de performanta 

Exista foarte multe exemple de indicatori de performanta printre care indicatori de performanta financiara, indicatori de performanta in vanzari si servicii sau indicatori de performanta in resursele umane. Asadar, important este sa-ti dai seama cum sa-i folosesti. 

 

Sa pornim totusi cu definitia: indicatorii de performanta sau KPI reprezinta o serie de instrumente folosite pentru masurarea performantei afacerii si a gradului de indeplinire a obiectivelor de business. Pot fi folositi pentru a determina gradul de succes al afacerii per total sau la nivel de departament. Cu ajutorul lor, vei putea determina progresul inregistrat de-a lungul timpului si-ti vei putea baza deciziile de business pe informatiile pretioase pe care le poti dobandi prin analiza lor. 

 

Un aspect foarte important de mentionat: indicatorii de performanta nu sunt universali, deci ai grija sa-i personalizezi si sa-i alegi in functie de context. Partea buna consta in faptul ca vei putea imprumuta diverse modele de indicatori de performanta. 

 

Tipuri de indicatori de performanta 

Asa cum spuneam si mai sus, exista mai multe tipuri de indicatori de performanta pe care-i poti folosi. In functie de utilitatea lor, acestia vor fi grupati in: 

 

Strategici, pentru monitorizarea obiectivelor la nivelul intregii companii. De obicei, vor fi analizati de conducerea organizatiei;

 

Operationali, folositi in general pentru masurarea performantei si eficientei pe intervale scurte de timp. Se concentreaza pe gradul de eficienta al procedurilor organizationale;

 

Functionali, pentru fiecare domeniu, departament sau chiar pozitie in parte. Sunt folositi pentru a masura performanta departamentelor sau a angajatilor;

 

Conducatori, condusi sau simultani, relativ la momentul in care prezinta esecul si succesul. Ei te ajuta fie sa prezici un anumit rezultat, fie sa intelegi de ce s-a produs. Ideal ar fi sa folosesti o combinatie intre acestia. 

 

Cum stabilesti indicatorii de performanta pentru afacerea ta

Obiectivele si indicatorii de performanta merg mana in mana, ceea ce inseamna ca fiecare KPI trebuie ales in conformitate cu obiectivul pe care vrei să-l masori. Pentru asta, ai la dispozitie o serie de metode: 

 

Defineste scopul

Afla de ce vrei sa folosesti indicatorii de performanta. Cu alte cuvinte, stabileste obiectivele de care esti interesat si ce anume vrei sa masori. 

 

Leaga obiectivele de business si indicatorii de performanta

Selecteaza doar acei KPI care te pot ajuta sa indeplinesti obiectivele. Daca masurarea lor nu te ajuta, nu are rost sa-i pastrezi in schema. Ai grija ca fiecare indicator sa poata fi specific, masurabil, accesibil, relevant si neaparat incadrat intr-o perioada de timp. Un exemplu bun ar fi cresterea productivitatii cu 15% in cadrul unui trimestru. 

 

Incepe cu un numar limitat de KPI, nu mai mult de cinci pentru fiecare departament, si vezi cum evolueaza lucrurile. 

 

Verifica gradul de intelegere al angajatilor

Indicatorii de performanta nu pot fi respectati daca nu sunt intelesi. Asadar, pentru a te asigura de eficienta lor va fi necesar sa te asiguri ca toti angajatii ii inteleg si sunt dispusi sa-i foloseasca. 

 

Afiseaza indicatorii de performanta si evolutia lor

In acest sens, vei avea nevoie de un sistem interactiv care sa afiseze nu doar indicatorii de performanta, ci si evolutia lor. Astfel, atat conducerea, cat si angajatii vor avea acces constant la datele care va pot informa in legatura cu stadiul in care se afla fiecare proiect. 

 

Asadar, la ce indicatori de performanta pentru afacerea ta ai inceput sa te gandesti? 

Articole similare