fbpx

ERP vs BI – care dintre cele două soluții ți se potrivește?

Încă de la început dorim să subliniem faptul că ERP și BI sunt două soluții software complementare, în general având puține zone de suprapunere. Din aceste motive, se recomandă utilizarea ambelor sisteme informatice integrate. Sistemul ERP este responsabil cu automatizarea si digitalizarea tuturor proceselor unei organizații. Aplicatia BI folosește date extrase din ERP și întocmește […]

Încă de la început dorim să subliniem faptul că ERP și BI sunt două soluții software complementare, în general având puține zone de suprapunere. Din aceste motive, se recomandă utilizarea ambelor sisteme informatice integrate. Sistemul ERP este responsabil cu automatizarea si digitalizarea tuturor proceselor unei organizații. Aplicatia BI folosește date extrase din ERP și întocmește rapoarte grafice. BI este dedicat managementului, pe când de un ERP beneficiază toate departamentele firmei.

 

Dacă ar fi să facem o comparație, funcționarea în tandem ERP și BI s-ar asemăna cu un iceberg. Partea superioară a icebergului, de deasupra apei, o reprezintă softul de Business Intelligence. Partea inferioară a icebergului, de dedesubtul apei, o reprezintă ERP-ul. Ea stă la baza părții superioare și, în lipsa ei, vârful icebergului nu ar putea să existe.

Ce este și ce face un ERP?

ERP sau Enterprise Resource Planning este un software folosit de companii pentru a-și organiza, integra și automatiza întreaga activitate. Scopul unui ERP este de a cuprinde toate activitățile firmei într-un program amplu. Principalele beneficii aduse de un ERP sunt digitalizarea, automatizarea și simplificarea operațiunilor. Un ERP funcționează ca un program unitar. 

 

În loc de a folosi soluții diferite pentru Contabilitate, Resurse Umane, Customer Relationship Manager(CRM), Aprovizionare etc., un soft ERP are module care se ocupă de aceste nevoi. 

 

Avantajul unui ERP este că folosește o bază de date unică ce ușurează funcționarea și comunicare între departamente.

Ce este și ce face un BI?

O problemă importantă cu care companiile se confruntă este cantitatea mare de informații de care managerii trebuie să țină cont atunci când iau decizii. BI sau Business Intelligence sunt o serie de instrumente de analiză a datelor interne ale firmei. Aceste instrumente au rolul de a analiza și de a raporta grafic rezultatele. Pe scurt, soluțiile de tip BI procesează date brute din interiorul firmei oferind insight-uri rapide și ușor accesibile managementului companiei.

 

Unul dintre motivele pentru care BI este folositor este forma interactivă în care prezintă datele. Output-urile prezentate grafic, sub formă de charturi și diagrame, sunt mai ușor de înțeles și de prezentat, față de datele numerice.

Aplicații ale BI:

Spre exemplu, costurile necesare realizării unui produs s-ar putea să fie subevaluate, aceste probleme nefiind vizibile decât la o analiză mai amplă. Companiile pot știi, astfel, care sunt produsele cele mai profitabile, care sunt departamentele cele mai costisitoare. Mai simplu, toate datele de interes ale firmei pot fi prezentate grafic, astfel încât luarea deciziilor să fie un proces cât mai facil.

 

Softurile de BI funcționează retrospectiv, analizând date din trecut pentru a explica prezentul. BI nu poate formula predicții, dar poate fi folosit ca suport în luarea deciziilor. Este important de menționat faptul că BI trebuie să extragă datele din firmă folosind o soluție de tip ERP, nu poate funcționa în absența acestuia.

Integrarea ERP - BI

Fiind programe destinate rezolvării unor categorii diferite de probleme, acea a integrării, respectiv a raportării, cea mai bună soluție este integrarea acestor două suite și funcționarea lor în tandem.

Iată câte lucruri de care trebuie să ții cont când alegi o soluție informatică pentru afacerea ta:

 

ERP-ul ales trebuie să aibă opțiunea integrării cu alte soluții informatice

Este important ca integrarea între sisteme să se facă eficient pentru a evita introducerea datelor de mai multe ori

Soluția de raportare BI să permită adăugarea și eliminarea manuală a criteriilor din raportare. Cu cât pot fi introduse mai multe criterii, cu atât soluția este mai avansată

 

O bună integrare ERP BI oferă funcționare eficientă dar și o imagine clară asupra rezultatelor companiei. Ambele componente sunt foarte importante, însă este necesar să cunoști în detaliu nevoile firmei tale.

 

Sistemul Pluriva ERP beneficiază de integrarea, în timp real, cu soluția de raportare Qlick Sense. Totodată, Pluriva ERP are dezvoltate funcții de raportare și de generare de situații și grafice. Pentru mai multe detalii, suntem la dispoziția ta. Contactează-ne pentru a programa o discuție.