fbpx

Digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (tot ce trebuie să știi)

Vrei sa beneficiezi de oportunitatile tehnologiilor digitale? Afla cum te pot ajuta granturile PNRR sa implementezi solutiile Pluriva ERP in afacerea ta!

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) reprezintă baza economiei globale. În țările cu economie dezvoltată, IMM-urile contribuie cu până la 40% din PIB-ul unei țări și creează 7 din 10 locuri de muncă pentru toate tipurile de angajați.

 

În timp ce pandemia a ridicat probleme pentru toate tipurile de companii, IMM-urile au fost unele dintre cele mai afectate din cauza dublei probleme de creștere a costurilor și a crizei de numerar care a urmat. Prin urmare, pandemia a impulsionat o nouă etapă de adoptare a tehnologiilor moderne, oferind o oportunitate fără precedent IMM-urilor de a profita de beneficiile digitalizării pe drumul redresării.

 

În timp ce stimulentele pentru digitalizare sunt abundente, există riscuri inerente oricărei investiții. Întreprinderile mici și mijlocii din România trebuie să înțeleagă această curbă de risc în contextul mediului propriu de afaceri și al clienților lor pentru a maximiza impactul investițiilor asupra redresării și sustenabilității.

 

Având în vedere importanța IMM-urilor pentru economia țării, acestea pot apela la Programul de Digitalizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii pus în vigoare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin respectivul plan se dorește sprijinirea IMM-urilor din România în adoptarea tehnologiilor digitale, oferindu-se granturi de până la 100.000 de euro pe fiecare întreprindere.

 

Granturile se oferă conform Investiției I3 - Scheme de ajutor pentru sectorul privat, din cadrul Componentei C9 - Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare a Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Apelul pentru proiecte va fi deschis începând cu data de 15.02.2023 până la data de 30.06.2023, iar cererile de finanțare împreună cu documentele necesare se vor putea încărca direct pe platforma PNRR.

 

Bugetul total al apelului de proiecte este de 345,7 milioane de euro și se va împărți astfel:

- 20.000 și 30.000 de euro pentru microîntreprinderi;

- 20.000 și 50.000 de euro pentru întreprinderi mici;

- 20.000 și 100.000 de euro pentru întreprinderi mijlocii;

 

Valoarea asistenței financiare nerambursabile reprezintă 90% din totalul cheltuielilor eligibile pentru toate tipurile de beneficiari. Restul de 10% reprezintă cofinanțare ce trebuie asigurată din surse proprii de către beneficiari.

 

Cum poți folosi sursa de finanțare pentru digitalizarea întreprinderii?

În data de 11 ianuarie 2023, cu trei săptămâni înainte de începerea înscrierilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) emite Ordinul nr.71/11.01.2023 pentru modificarea Ghidului pentru oferirea granturilor din 15 decembrie 2022. Conform noilor clarificări și modificări, următoarele cheltuieli au fost considerate eligibile pentru utilizarea granturilor:

 

- servicii de consiliere/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care are nevoie afacerea ta și care trebuie să facă obiectul investițiilor din cadrul proiectului aferent cererii de finanțare;

- achiziționarea de hardware TIC, echipamente pentru automatizări și robotică integrate cu soluții digitale, precum și a altor dispozitive aferente, inclusiv pentru E-commerce, Internet of Things (IoT), sistemele blockchain etc.;

- realizarea rețelei LAN/WiFi;

- crearea sau achiziționarea unui website de prezentare;

- dezvoltarea/implementarea aplicațiilor software/licențelor/permiselor, inclusiv soluțiile de - automatizare software de tip RPA (Robotic Process Automation), ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), HCM (Human Resource Management);

- sisteme de inteligență artificială (AI), machine learning, augmented reality (AR), virtual reality (VR);

- sesiuni de training pentru pregătirea personalului în vederea utilizării tehnologiilor digitale (cheltuială obligatorie în procent de maxim 10% din valoarea finanțată).

 

Consultanții Pluriva te pot ajuta în depunerea dosarului pentru apelul de digitalizare a IMM-ului prin următoarele servicii:

- verificare solicitare și prevalidare eligibilitate proiect;

- consultanță de proiect;

- redactarea și depunerea dosarului;

- implementarea sistemului ERP Pluriva după obținerea finanțării;

 

Iată cum te ajută noile tehnologii în îmbunătățirea performanței companiei tale.

 

Digitalizarea IMM-urilor cu ajutorul soluțiilor Pluriva ERP

Noul program de finanțare europeană a fost atât de așteptat de mediul de afaceri, în special din România. Tehnologiile digitale sunt considerate cheia succesului economic în aceste zile din mai multe motive:

- sunt dezvoltate noi modele de afaceri care contribuie la stabilizarea economică;

- sunt achiziționați clienți noi și se ating mai multe grupuri țintă;

- clienții existenți sunt fidelizați pe termen lung.

 

O gamă largă de acțiuni diferite pot fi asociate cu transformarea digitală, iar relevanța lor variază de la o zonă de activitate la alta. IMM-urile pot începe procesul de digitalizare prin introducerea soluțiilor software pentru a face procesele de afaceri mai transparente și mai eficiente și prin îmbunătățirea măsurilor de securitate IT din cadrul companiei.

 

Una dintre cele mai utilizate soluții software pentru automatizarea și eficientizarea proceselor este Pluriva ERP.

 

Din experiența celor peste 1.500 de proiecte de implementare Pluriva ERP, principalele beneficii obținute de IMM-uri și companiile mari care și-au digitalizat afacerea sunt:

- creșterea vânzărilor;

- reducerea costurilor logistice;

- creșterea profitabilității;

- reducerea costurilor asociate cu vânzarea;

- creșterea vitezei de încasare a banilor de la clienți;

- îmbunătățirea colaborării dintre departamente și, implicit, a productivității.

 

Cum inițiezi procesul de digitalizare a întreprinderii tale?

Dorești să începi demersurile pentru digitalizarea și eficientizarea IMM-ului tău? Iată ce direcție abordează o companie în domeniu:

- folosește tehnologiile digitale care oferă clienților o mai mare flexibilitate, agilitate, dar și experiențe noi;

- evită incompatibilitatea formatelor între dispozitivele conectate;

- creează o identitate de brand în jurul noului mediu digital;

- concentrează-te pe adaptabilitate pentru publicul nou;

- construiește echipe cu abilități digitale;

- promovează noi spații de lucru pentru ca angajații să aibă oportunitatea să deprindă competențe digitale avansate;

- dezvoltă noi culturi corporative în care tehnologia contribuie la schimbare;

- investește în formarea digitală și încurajează o cultură care este impulsionată de inovare.

 

În ciuda crizelor cu care mediul de afaceri s-a confruntat, IMM-urile și celelalte întreprinderi au dat dovadă de o capacitate uimitoare de a se adapta prin digitalizare. După lunile de izolare impuse de criza pandemică, multe firme au implementat inițiative digitale și au constat că acestea sunt mult mai eficiente decât sistemele anterioare.

 

Dar procesul de transformare digitală nu se opreste aici! IMM-urile au acum ocazia să aplice pentru fondurile nerambursabile oferite prin PNRR și să colaboreze cu furnizori de tehnologii digitale de încredere pentru creșterea businessurilor.

Articole similare