fbpx

6 motive pentru care companiile ar trebui sa migreze catre solutii Cloud ERP

ERP are la baza imbunatatirea colaborarii dintre departamente. Asadar, iti poti imagina cat de eficienta devine colaborarea atunci cand solutiile ERP sunt introduse intr-un sistem cloud.

ERP reprezinta sisteme care au rolul de a planifica resursele unei intreprinderi. Acestea vin sub forma aplicatiilor de tip software care sunt concepute in mod special pentru afaceri si companii. Printre altele, acestea au si o istorie destul de bogata, fiind concepute initial in anii 1960 (desi sub o forma destul de rudimentara).

 

Totusi, sa nu uitam faptul ca, in zilele noastre, suntem sub presiunea constanta a accesibilitatii. Pe scurt, o companie nu numai ca vrea, dar trebuie sa aiba acces constant la rapoarte aferente resurselor folosite. Apoi, dat fiind contextul remote work, este de la sine inteles de ce solutiile cloud ERP ar trebui sa fie urmatorul pas luat de manageri pentru o mai buna administrare a companiilor.

 

Sistemele cloud ERP prezinta cheltuieli initiale mai mici

In momentul de fata, cele mai multe companii au solutii ERP in format fizic, instalate in sediul lor. Acest lucru reprezinta costuri initiale foarte mari – anume pentru partea de hardware, infrastructura, mana de lucru, mentenanta, dar si pentru instruirea angajatilor.


Totul se schimba in momentul in care companiile descopera Software as a Service (SaaS) si solutiile cloud aferente aplicatiilor ERP. Costul initial al implementarii solutiilor ERP scade drastic si se transforma intr-un cost de operare mic, dar constant.

 

Sistemele de tip cloud eficientizeaza implementarea ERP

Implementarea de softuri ERP la nivelul sediului unei afaceri, fara cloud si Saas luate in considerare, poate fi un proces destul de dificil in primele luni. Fiecare departament se va chinui sa invete noul sistem, in timp ce departamentul IT va lucra neincetat pentru a asigura buna functionare a ERP in timpul implementarii.


Principalul rezultat este ca implementarea la nivel de sediu poate dura un an intreg. Comparativ, solutiile de cloud ERP nu numai ca sunt mai eficiente si se adapteaza mai usor nevoilor companiei, dar pot fi implementate chiar si in numai trei luni.


Sistemele cloud ERP imbunatatesc comunicarea si modul de colaborare dintre departamente

ERP are la baza imbunatatirea colaborarii dintre departamente. Asadar, iti poti imagina cat de eficienta devine colaborarea atunci cand solutiile ERP sunt introduse intr-un sistem cloud.

 

La nivel de cloud, departamentele vor dispune de un acces mai rapid la unelte necesare asigurarii eficientei – precum unelte de administrare a proiectelor, rapoarte de performanta si financiare in timp real, solutii de administrare a resurselor si moduri mai usoare de a colabora cu terti si impartasi statistici si informatii cu acestia.


Sistemele cloud ERP creeaza un mediu mai sigur pentru informatia companiei

Sistemele ERP disponibile in momentul de fata care includ administrare in cloud prezinta un nivel de siguranta egal cu cel al sistemelor instalate la fata locului, contrar zvonurilor existente in piata. Mai apoi, avantajul principal al cloud-ului este faptul ca actualizarile de securitate pot fi realizate zilnic si la nivelul intregului sistem.


Evident, nici nu va trebui sa angajezi o echipa de tehnicieni in securitate pentru a garanta buna pastrare a informatiilor si datelor companiei in cadrul careia activezi – solutiile cloud au acest lucru inclus in serviciile oferite.


Actualizarile sunt extrem de importante pentru sistemele ERP


Trebuie sa mentionam importanta actualizarilor, dar si a modului in care acestea sunt realizate la nivelul unui sistem ERP. Cand vine vorba de un sistem la fata locului, cel mai rau lucru care se poate intampla este ca departamentele sa primeasca versiuni diferite ale unei actualizari – versiuni incompatibile intre ele. Din nefericire, acest lucru se intampla de foarte multe ori.


Solutiile pe baza de cloud, dupa cum a fost mentionat, realizeaza actualizari la nivelul intregului sistem ERP. Toate departamentele se vor bucura de aceeasi versiune si de noi caracteristici si functionalitati – fara intarzieri.


Sistemele cloud ERP beneficiaza de modularitate – aceasta asigura accesibilitatea in dezvoltare

Ce inseamna accesibilitatea in dezvoltare? Ei bine, o companie care se dezvolta va trebui, de cele mai multe ori, sa isi opreasca operatiunile intre etapele de dezvoltare pentru a se asigura ca totul este in regula la nivelul sistemelor si soft-urilor care sunt folosite.


De exemplu, un sistem ERP de baza la fata locului va trebui inlocuit sau imbunatatit atunci cand o companie se dezvolta. Aceasta inlocuire sau imbunatatire inseamna cateva luni in care sistemul ERP va fi doar partial functional.

Lucrurile stau complet diferit in cazul sistemelor cloud ERP. Cele mai multe dintre acestea sunt modulare – anume, implementarea de noi sisteme sau functionalitati suplimentare poate fi realizata usor la nivelul sistemului, fara ca acesta sa fie afectat.

 

Apoi, functionalitatile pot fi implementate partial, in functie de nevoile companiei. Un sistem ERP la fata locului necesita implementarea de functionalitati in prealabil, in cazul in care compania va avea nevoie de ele – iar acest lucru poate prezenta costuri aditionale.

 

Ar trebui companiile sa migreze catre solutii cloud ERP?

Raspunsul este, fara indoiala, da. Dat fiind faptul ca, in ziua de astazi, poti administra o multinationala fara sa ai afectiv un sediu de afaceri, este clar ca astfel de solutii ar trebui sa fie punctul principal cand vine vorba de asigurarea bunei functionari a companiei.
In cele din urma, solutiile cloud ERP nu sunt doar viitorul afacerilor. Acestea sunt deja prezentul – un prezent catre care afacerile din Romania ar trebui sa migreze pentru a evita pierderea profitului si pentru a se putea bucura de toate oportunitatile pe care le intalnesc.

Articole similare