Ce probleme de IT intampina companiile romanesti?

Bucuresti, 04 August 2011. Cele mai raspandite probleme de IT ale companiilor din Bucuresti sunt legate de functionarea sistemului de email, de stabilitatea statiilor de lucru si de programul anti-virus. Acestea sunt concluziile unei analize efectuate de compania IT Pluriva in luna mai 2011 pe un grup de 339 de companii din Bucuresti. Problemele la solutia de email apar la peste 36,8% din companiile analizate, urmate de cele legate de stabilitatea statiilor de lucru laptopuri si calculatoare – in 26% din firmele incluse in studiu, in timp ce 24% din companii au probleme din cauza virusilor, 23% din cauza imprimantelor si 18% din firmele studiate au dificultati cauzate de reteaua IT.

Probleme de business: scaderea productivitatii si intreruperea comunicarii

Analiza a fost realizata prin discutii directe sau prin email cu 339 de persoane cu putere de decizie in zona IT din companii din Bucuresti, care au avut in anul 2009 o cifra de afaceri cuprinsa intre 1 si 10 milioane de euro. Problemele tehnice semnalate de managerii bucuresteni afecteaza business-ul pe niveluri diferite: nefunctionarea email-ului inseamna blocarea unui canal important de comunicare business to business, problemele la statiile de lucru ale angajatilor provoaca scaderi de productivitate, iar bresele in programul anti-virus inseamna riscuri de securitate la nivelul intregului sistem IT.

Solutii de optimizare a infrastructurii IT

Pluriva a realizat aceasta analiza in contextul lansarii unui Serviciu profesional de optimizare a infrastructurii IT. O concluzie a studiului Pluriva este ca firmele din Bucuresti constientizeaza nevoia de a-si rezolva problemele de IT, dar sunt mai putin dispuse fata de acum doi-trei ani sa achite un abonament lunar pe termen lung pentru serviciile de mentenanta IT. Asa a aparut nevoia in piata pentru un serviciu punctual, care sa aduca la nivelul optim sistemul IT, la un cost fix. Componentele incluse in acest serviciu au fost alese ca urmare a studiului efectuat la companiile din Bucuresti.

„Serviciul de optimizare a infrastructurii IT functioneaza pe acelasi principiu ca o revizie auto: o echipa de specialisti analizeaza intreg mecanismul, constata problemele si le rezolva, aducand sistemul in parametri adecvati”, a declarat Bogdan Mireanu, Pluriva Business Unit Manager. Principalele activitati acoperite in cadrul acestui serviciu sunt legate de zona software – reconfigurari, upgarde-uri, implementarea si aplicarea politicilor de securitate IT – dar se regasesc si operatiuni la nivel de infrastructura hardware. Principalul beneficiu mentionat de cei care apeleaza la serviciul de optimizare a infrastructurii IT se leaga de cresterea productivitatii prin eliminarea perioadelor de intrerupere a activitatii din cauza problemelor IT.

„Pluriva a creat standardul de calitate obligatoriu”

„In urma aplicarii unor astfel de masuri, aducem intreg sistemul IT la un grad de funcționare optim, tinand evident cont de uzura tehnica si morala a infrastructurii existente. Daca este necesar, tinand cont si de bugetul disponibil, gasim variantele de upgrade cele mai potrivite sub aspect pret/performanta . Prelungirea perioadei de functionare adecvata a intreg ansamblului IT depinde de modul in care sunt intretinute aplicatiile si echipamentele. Pluriva nu este singura companie de IT din piata care ofera un astfel de serviciu de optimizare, dar este prima care a creat un standard de calitate obligatoriu, o echipa dedicata si prima care l-a promovat ca atare in piata”, a adaugat Bogdan Mireanu, Pluriva Business Unit Manager.